Vochtproblemen

Vochtproblemen zijn niet alleen slecht voor uw gezondheid maar ook voor die van onze planeet. En niet minder belangrijk, uw portemonnee.

Gezondheid: bufferwerking van een muur

Muren werken als een buffer voor het leefklimaat. Ze stabiliseren de temperatuur gedurende het ritme van de dag. Wanneer het ‘s nachts kouder wordt zal de muur de binnenruimte warm houden met de hitte die overdag opgenomen is. En andersom, als het overdag weer erg warm is, zorgt een zware muur voor nuttige verkoeling omdat de muur ´s nachts al in temperatuur gedaald is. Door deze zogenaamde bufferwerking van een (zware) muur blijft de temperatuur binnenshuis stabieler en aangenamer dan daarbuiten.

Stabiliseren van de relatieve luchtvochtigheid

Naast het verevenen van de temperatuur werkt dit bufferproces ook voor het stabiliseren van de relatieve luchtvochtigheid in huis. In dit geval loopt het ritme niet per etmaal maar met het ritme van een jaar. Daarbij is het weer ook nog van sterke invloed. In principe neemt de muur in de zomer vocht op om het in de winter weer aan de relatief drogere lucht binnenshuis terug te geven. Zodoende is de luchtvochtigheid binnen stabieler dan buiten en dat is goed voor de gezondheid. Bij een goede en stabiele luchtvochtigheid komen verkoudheden en allergieën veel minder voor, naast het feit dat het binnenklimaat veel aangenamer aanvoelt. (zie ook: vocht in huis)

Relatieve luchtvochtigheid

In de winter is de temperatuur binnenshuis vaak droger omdat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groter zijn. De koude buitenlucht kan nominaal veel minder vocht dragen dan we warmere lucht binnen. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid buiten 100% bereikt zal de onzichtbare waterdamp neerslaan en krijg je het welbekende Nederland grijze weer. Dit is vaak het geval in de winter. Maar als dezelfde lucht naar binnen komt neemt de temperatuur ervan sterk toe en daarmee ook de capaciteit om waterdamp te dragen. Omdat de hoeveelheid damp echter nominaal hetzelfde is gebleven neemt de relatieve luchtvochtigheid af. Daarom is in de winter de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis lager dan in de zomer. Als de muur niet als een buffer zou werken en in de winter extra vocht aan de binnenruimte afstaan, zou de relatieve luchtvochtigheid binnen sterk schommelen. Maar juist dankzij de buffer werking van de muur is de relatieve luchtvochtigheid binnen veel gelijkmatiger dan buiten. Deze werking gaat uiteraard verloren als de muur door vochtproblemen compleet verzadigd raakt.

Als de muur 100% verzadigd is met vocht, gaat deze bufferwerking compleet verloren en de relatieve luchtvochtigheid zal binnen standaard veel te hoog zijn. Het is dus belangrijk dat u zorgt voor droge muren zonder vochtproblemen. Dit kunt u bereiken met het Schrijver Systeem®. Neem gerust contact op voor een afspraak.

Het Schrijver Systeem haalt vocht uit de lucht door natuurlijke luchtstromen. Zo kan elk element 266 cc vocht per 24 uur aan de muur onttrekken. Uw vochtproblemen worden zo effectief en eenvoudig verholpen.

Duurzaamheid: planeet en portemonnee

Hoe droger een muur is, des te lager zal de energievraag zijn. Een muur scheidt binnen van buiten en werkt daarbij als een isolator. Om te voorkomen dat de beoogde temperatuur die binnen wordt gewenst niet verloren gaat, is het noodzakelijk om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te bereiken. Hoe beter een muur in staat is om te isoleren des te lager zal dus het energieverbruik van het huishouden zijn.

Droge lucht is een uitstekende isolator

In een stenen muur zitten vele minuscule holtes die voor een goede isolatiewaarde zorgen. Maar zodra een muur zich volzuigt met vocht gaat de isolatiewaarde sterk achteruit. Het Schrijver Systeem® is in staat muren volledig uit te drogen, waardoor er een optimale isolatiewaarde ontstaat.

Daarnaast blijft een droge muur ook veel beter intact dan een natte muur. Dit merkt u bijvoorbeeld als het voegwerk begint uit te hollen. Wanneer dit probleem te extreem wordt, zult u moeten investeren om de bouwkundige kwaliteit van uw muur te bewaken. Bij een droge muur wordt dit probleem voorkomen.

Droge muren blijven langer intact en isoleren beter dan natte muren. Het voorkomen van vochtproblemen heeft dus een positief gevolg voor uw huishoudboekje en daarbij ook op het leefmilieu. Het Schrijver Systeem® vertegenwoordigt op effectieve wijze de drie belangrijkste duurzaamheidsprincipes: mens, planeet, & profijt.

Vochtproblemen zijn het gevolg van optrekkend vocht of een te hoge luchtvochtigheid.
Het Schrijver Systeem® onttrekt vocht aan de lucht en voorkomt daarmee condensatie.
Vochtige muren worden weer droog, de luchtvochtigheid gaat omlaag.
Ontdek welke voordelen een lage luchtvochtigheid nog meer heeft voor uw gezondheid.