Voorkom vocht in huis!

Minder vocht in huis is cruciaal voor de gezondheid.

De experts van Schrijver Systeem® lossen uw vochtprobleem effectief en voor altijd op. Maak vandaag nog een afspraak om naar uw probleem te laten kijken. Vochtproblemen hebben een directe invloed op de kwaliteit van uw leefklimaat en uw gezondheid. Als de relatieve luchtvochtigheid te hoog is ontstaan er velerlei problemen.

De relatieve luchtvochtigheid binnenshuis heeft invloed op het voorkomen van infectie van de luchtwegen en allergieën. Ziektes veroorzaakt door op lucht overdraagbare infectieuze bacteriën en virussen wordt geminimaliseerd door blootstelling aan de relatieve luchtvochtigheid van tussen de 40 – 70%. Daarnaast is de grootte van de allergene mijtpopulatie en het aantal schimmels direct afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid. Bij een percentage van 80% (en dit komt vaak voor in Nederlandse woningen) groeit de mijtpopulatie het sterkst en schimmels groeien al vanaf een waarde van 60%. Tenslotte heeft de relatieve luchtvochtigheid ook nog invloed om chemische reacties in huis: bij een hogere luchtvochtigheid komen meer schadelijke stoffen (bijv. stikstofdioxide, formaldehyde, zwavel en ozon) vrij uit bouwmaterialen.

maximale infectie door bacteria tussen          0 – 30% en 60 – 100%
maximale infectie door virussen tussen         0 – 50% en 70 – 100%
schimmels groeien vanaf                                60%
de huisstofmijt groeit vanaf                             50% met 80% als maximum
chemische reacties nemen sterk toe              boven 50%

De waarde van de relatieve luchtvochtigheid kan worden beschouwd als een directe indicatie van de kwaliteit van de binnenlucht. Willen we dus een goede luchtkwaliteit, dan moeten we zorgen voor minder vocht in huis. De meerderheid van schadelijke effecten op de gezondheid als gevolg van relatieve luchtvochtigheid zou tot een minimum beperkt worden door het handhaven van een niveau binnenshuis van 40 – 60 %.

N.B. Met het klimaat in Nederland is het meestal nodig om de relatieve luchtvochtigheid omlaag te brengen, terwijl andere klimaten het nodig zouden kunnen hebben om deze juist omhoog te brengen (zeer koude en droge klimaten). Het Schrijver Systeem® werkt voortdurend om op een natuurlijke manier vocht uit uw leefklimaat te onttrekken. Wij hebben onze specialisten opgeleid voor verschillende Europese klimaten en bouwsystemen, dus ook al u een vakantiewoning met een vochtprobleem in Zuid-Europa bezit, kunnen wij de juiste oplossing bieden.

Allergisch voor stof?

De mythe van stof-allergie: niet stof maar vocht in huis is de oorzaak van de meest veelvoorkomende allergie in Nederland.

Veel mensen denken dat ze allergisch zijn voor stof. Als er wordt schoongemaakt, krijgen ze tranende ogen, jeukerige plekken en ze beginnen te niezen. Sommigen krijgen ook sterkere ademhalingsproblemen, zoals bronchitis. Wat de meeste mensen niet weten is dat ze eigenlijk niet allergisch zijn voor stof in het algemeen, maar voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Dit minuscule beestje gedijt het beste in een vochtige omgeving. Als het binnenshuis vochtig is, zal deze daar veel vaker voorkomen. Door de luchtvochtigheid binnen omlaag te brengen zul je dus ook direct de symptomen van deze allergie bestrijden.

De drie meest voorkomende oorzaken van vocht in huis.

1. Leefvocht

Een mens produceert in huis per dag 4 à 5 liter vocht. Maar door de hoge bouwstandaarden van vandaag wordt een Nederlandse woning de natuurlijke ventilatie ontnomen. Hetzelfde effect kan ontstaan door na-isolatie en het kierdicht maken van een woning. Waar vroeger op een ruit met enkel glas vocht condenseerde en men het teken kreeg om te ventileren, is dit vandaag de dag is dat met dubbel glas niet langer zichtbaar.
Hierdoor ontstaat er ophoping van vocht in muren tot het punt van verzadiging.

2. Vocht komt via een onvoorziene route binnen

Soms kan vocht een weg naar binnen vinden die niet voorzien is tijdens de bouw. Afhankelijk van bodemsamenstelling, waterpeil en het weer krijgt bijvoorbeeld optrekkend vocht een kans. Ook door veroudering of slecht onderhoud van een gebouw kan vocht binnen dringen. Het is daarom van belang dat een gekwalificeerde expert het probleem onderzoekt.

3. Condensatie van buitenlucht

Daarnaast kan er door temperatuurverschillen van binnen en buiten condensatie ontstaan.
Warme vochtige lucht dringt de woning binnen en daar condenseert het op een koud oppervlak zoals een keldermuur. Dit vocht wordt vervolgens door de muur opgenomen waardoor na verloop van tijd de muur verzadigd raakt en vochtproblemen ontstaan. Een slimme oplossing voor dit probleem is het Schrijver Systeem® dat gebruik maakt van dit natuurlijke proces. Het werkt puur op de al aanwezige luchtverplaatsingen. Daardoor wordt een continue afvoer van vocht uit de woning gecreëerd.