Verbeter uw gezondheid met het Schrijver Systeem:
Verwijder schimmel!

Gezondheidsrisico’s en relatieve luchtvochtigheid

Een stabiele relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% is essentieel voor uw gezondheid. Vochtproblemen hebben een direct gevolg op de kwaliteit van uw gezondheid. Zo krijgt u bijvoorbeeld te maken met schimmel in huis. Als de relatieve vochtigheid van uw omgeving constant te hoog is, tast het uw gezondheid aan:
maximale infectie door bacteriën tussen
maximale infectie door virussen tussen
schimmels groeien in huis van
de huisstofmijt groeit van
chemische reacties nemen snel toe
0-30%,and60-100%
0-50%,and70-100%
60% – 100%
50% – 100%
50% – 100%

Ziektes veroorzaakt door schimmels en lucht overdraagbare infectieuze bacteriën en virussen, worden geminimaliseerd bij een relatieve vochtigheid tussen de 40 – 70%. Daarbij komt dat de grootte van de allergene mijtpopulatie en schimmels op de muren direct afhankelijk is van de Rv. Bij een waarde van 80% (en dit is vrij gebruikelijk in Nederlandse woningen) bereikt de mijtpopulatie een piek in de groei. Veel schimmels groeien bij waarden van 60% of meer. Daarnaast kunnen schadelijke chemicaliën (zoals stikstofdioxide, formaldehyde, zwavel en ozon) vrijkomen van bouwmaterialen als een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid.

schimmel verwijderen

 

Vocht en Relatieve Luchtvochtigheid

schimmel in huis

Vochtigheid is niet hetzelfde als relatieve vochtigheid.

Gezonde lucht heeft een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 40% – 60%. De term ‘relatieve luchtvochtigheid’ (Rv) geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit en is gekwantificeerd in % (van 0 tot 100), waar 0% staat voor compleet onverzadigd en 100% compleet verzadigd. De Rv waarde ondervindt ook invloed van de temperatuur van de lucht. Warme lucht kan veel meer waterdamp bevatten dan koude lucht. Als de temperatuur van de lucht verandert, doet de relatieve vochtigheid dat ook.

Voorbeeld: lucht met een temperatuur van 30ºC en een Rv van 100% bevat 5 keer meer waterdamp dan lucht van 0ºC met een Rv van 100%.Als lucht kouder wordt, gaat de Rv waarde omhoog. Als de lucht temperatuur blijft dalen en de Rv bereikt 100%, dan slaat de waterdamp in druppels neer (meestel eerst op koude oppervlakten). Het is dit condensatieproces dat wolken en regen veroorzaakt. En helaas ook veel vochtproblemen in huis.

Allergisch voor stof? De huisstofmijt is de schuldige!

Rode ogen, jeuk, niezen: veel mensen denken dat ze allergisch zijn voor stof, maar dit is vaak niet waar. Wat veel mensen niet weten is dat de stofallergie wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de huisstofmijt. En dat dit minuscule beestje een vochtige omgeving nodig heeft om te overleven. Als uw woning vochtig is, komt de huisstofmijt veel vaker voor. De mijtpopulatie groeit vanaf een relatieve luchtvochtigheid (Rv) waarde van 50% met een piek-groei bij 80%. Door de Rv binnenshuis te laten dalen voorkom je direct de verschillende ziektes die verband houden met stofallergieën.

schimmel op muren

Winter

relatieve luchtvochtigheidHet komt regelmatig voor dat de relatieve luchtvochtigheid in gebouwen in de winter tot onder de 40% daalt . Dat leidt tot een toename van infecties in de luchtwegen en allerlei allergische en astmatische reacties. in de droge winterdagen hebben muren een belangrijke funtie. ze voeren vocht af om de relatieve luchtvochtigheid op een gezond peil te houden. Juist daarom zijn ademende muren zo belangrijk.

Zomer

Een relatieve luchtvochtigheid van boven de 60% komt in de zomer vaak voor. Vooral in gebouwen met airco, maar ook in gebouwen die dichtbij grote waterpartijen liggen of massieve stenen muren hebben. Als warme, zomerse lucht een gebouw binnentrekt en afkoelt neemt de relatieve luchtvochtigheid direct toe. Daar komt bij dat lucht sneller opwarmt dan massieve muren. Zo ontstaat condens op de muren. Deze zuigen het vocht op en worden zo vochtig.

Conclusie

Nu we dit alles weten, kunnen we de waarde van de relatieve luchtvochtigheid beschouwen als een betrouwbare indicator van de luchtkwaliteit binnenshuis. Met een stabiel Rv-niveau tussen de 40-60% beperkt u de gezondheidsrisico´s.

N.B.: Het klimaat in Nederland vraagt er om dat we de luchtvochtigheid binnenshuis beperken, terwijl in andere klimaten (zeer koude en droge) het tegenovergestelde vaak noodzakelijk is.

Vochtproblemen

Vochtproblemen zijn niet alleen slecht voor uw gezondheid maar ook voor die van onze planeet. En niet minder belangrijk, uw portemonnee. Read more…

Optrekkend vocht

Met meer dan 30 jaar ervaring in vochtbestrijding zijn de experts van het Schrijver Systeem® in staat om u te adviseren bij uw vochtprobleem. Op deze pagina geven wij u zoveel mogelijk informatie over optrekkend vocht en oplossingen. Read more…

Vochtige muren

Met meer dan 30 jaar ervaring in vochtbestrijding zijn de experts van het Schrijver Systeem® in staat om u te adviseren bij uw vochtprobleem. Op deze pagina geven wij u zoveel mogelijk informatie over vochtige muren en de gevolgen. Read more…

Voorkom vocht in huis!

Minder vocht in huis is cruciaal voor de gezondheid. Read more…